ВЕЦ Бояна получи специален сертификат за безупречна експлоатация и поддръжка от Siemens България

ВЕЦ Бояна бе удостоена със сертификат за безупречна експлоатация и поддръжка, връчен на инж. Мартин Георгиев, изпълнителен директор на НЕК от д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна. Това признание е резултат от дългогодишната надеждна работа на оборудването Siemens в централата, която тази година отбелязва своята 100-годишнина.

Инж. Мартин Георгиев изрази своята признателност, като каза: „За мен е чест да получа от името на НЕК този сертификат за безупречна експлоатация и поддръжка на ВЕЦ Бояна от Siemens България“. Мартин Георгиев подчерта, че „Siemens е компания с близо 200-годишна история и 145 години, посветени на технологичното развитие на България. ВЕЦ Бояна е ярък пример за иновации, внедрени преди столетие, които продължават да бъдат стабилна основа за нашето енергийно бъдеще. Уверен съм, че отличното дългогодишно сътрудничество между нашите две компании ще продължи и занапред.“

„За мен е голяма чест да бъда днес тук, пред вас, от името на Siemens България, компания, която има привилегията да бъде част от невероятната история на това изключително съоръжение – ВЕЦ Бояна“, заяви д-р инж. Боряна Манолова. „Този сертификат не само потвърждава надеждността на технологиите на Siemens, но и доказва, че когато инвестираме в устойчиви решения и ги поддържаме с грижа и експертен опит, можем да създадем трайна стойност за бъдещите поколения.“

На церемонията присъстваха проф. д-р Веселина Канатова-Бучкова – председател на Съвета на директорите на БЕХ, г-н Мориц Зайлер, началник на икономическия отдел на германското посолство в България, представители на ръководствата на двете компании, служители на централата, както и клиенти и партньори на Siemens. Събитието подчерта значимостта на дългосрочното партньорство между НЕК и Siemens в сферата на устойчивата енергия и иновациите.

Централата е не само най-старата централа в състава на НЕК, но и една от първите в България. Тя продължава да работи с автентичното си оборудване, произвеждайки екологично чиста електрическа енергия без въглероден отпечатък.