НЕК ЕАД ПРОВЕДЕ ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА ДОКЛАД ЗА ОВОС НА ПРОЕКТ „ЯДЕНИЦА“

На основание чл. 97, ал. 4 във връзка с чл. 81, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на околната среда бе проведено обществено обсъждане на доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) с всички приложения към него за инвестиционно предложение: Проект „Яденица” за Увеличаване на обема на долния изравнител на ПАВЕЦ „Чаира” чрез изграждане на язовир „Яденица” и реверсивен напорен тунел за връзка с язовир „Чаира”.

За община Белово, с. Голямо Белово и с. Сестримо общественото обсъждане се състоя на 20.06.2017 г. в салона на читалище „Свети, Свети Кирил и Методий” в гр. Белово. За Община Велинград, с. Юндола и с. Пашови – на 21.06.2017 г. в голямата заседателна зала на Община Велинград. Присъстваха кметовете на град Белово и град Велинград, кметовете на другите населени места, както и много граждани.

По време на обсъждането доминиращо бе мнението, че за населението на двете общини този проект е важен, защото с реализирането му ще бъдат разкрити още поне 400 работни места. Изтъкнато бе, че проекта е  изключително важен за националната електроенергийна система. Той включва изграждането на язовирна стена,  малка ВЕЦ и реверсивен напорен тунел. Язовирът ще бъде разположен в източната част на планината Рила, /на 21 км от град Белово/ в землищата на общините Белово и Велинград.

Малката ВЕЦ ще обработва екологичните води, които се пропускат за оводняване на река Яденица. През лятото пропусканите води ще осигуряват по-голямо водно количество в реката от съществуващото положение.Това е така, защото Проект „Яденица“ ще бъде свързан с тунел към долния изравнител на ПАВЕЦ „Чаира“ и ще обработва води от язовир „Белмекен“ с обем от над 140 милиона кубически метра. Тунелът е с дължина почти 7 км и диаметър - 7 метра.

ПАВЕЦ „Чаира“ е най-голямата помпено акумулираща централа в Югоизточна Европа и е с основна роля в осигуряването на надеждно електроснабдяване. През зимните месеци, когато имаше пик в потреблението за последните 20 години и консумацията достигна критичните 7 700 мегавата, ПАВЕЦ „Чаира“ гарантира  да не се стигне до режим на тока.

С малкия обем на долния си изравнител централата може да работи до 8 часа в генериращ режим, след което са необходими над 12 часа работа в помпен режим, за да бъде върната водата в язовир „Белмекен“.

Проект „Яденица“ ще увеличи обема на долния изравнител на ПАВЕЦ „Чаира“  три пъти и ще позволи работа в генераторен режим  20 часа.

Европейската комисия обяви Яденица за „Проект от общ интерес“, включен е и в десетгодишния план за развитие на енергийната система.