Представяме ви нашия колега инж. Владо Бояров, ръководител ВЕЦ Цанков камък

От колко време работиш в НЕК?

Моят път в компанията започна на 01.09.2005 г., веднага след дипломирането ми в ТУ – София същата година. Тъй като вече течеше подготовка за стартиране на проект Хидровъзел Цанков камък, реших да подам документи за кандидатстване на работа. Бях назначен на длъжност Приложен специалист по ремонт и поддържане на машини и съоръжения с месторабота във ВЕЦ Девин/ПАВЕЦ Орфей и ВЕЦ Кричим в НЕК Клон ВЕЦ група Родопи – Пловдив. Работата ми беше предимно във ВЕЦ Девин, където усилено участвахме в подмяна на част от електрическото оборудване и ремонт на ХГ-1 и ХГ-2, но и запознаване с техническата документация за стартиращия Хидровъзел Цанков камък. Модернизацията във ВЕЦ Девин ми даде възможност да натрупам безценни знания и опит,  както в организацията на работата, така и по специфичните дейности по експлоатация и ремонт на електрическите и хидротехническите съоръжения. Успоредно с това не спираше процеса по изучаване и запознаване с  техническата документация за Хидровъзел Цанков камък.

През 2012 г. бях преназначен на длъжност Инженер, енергетик във ВЕЦ Цанков камък Предприятие ВЕЦ – Пловдив. През 2015 г. бях преназначен на длъжност Ръководител ВЕЦ във ВЕЦ Цанков камък Предприятие ВЕЦ – Пловдив. Основната ми дейност е свързана с организация на ритмичното изпълнение на производствено – стопанските задачи, свързани с експлоатацията и ремонта на ВЕЦ Цанков камък, МВЕЦ и Водовземане; организация и участие в подготовката на програми за реализация на управленските решения; изготвяне предложения за режимите на работа; съставяне на графици за ремонта, профилактика, модернизацията и реконструкцията на оборудването във ВЕЦ Цанков камък, МВЕЦ и Водовземане; ръководство и отчитане на работата по съставяне и изпълнение на мероприятията за експлоатация при зимни условия и много други.

И така неусетно за мен, като един миг от назначението ми до настоящия момент, трудовият ми стаж в НЕК ЕАД е 17 години и 4 месеца.

Какво харесваш в работата си?

На първо място работния екип  

Отношенията с колегите. Аз гледам на колегите в колектива като на второ семейство, приятели, съмишленици и личности с които може да споделиш и обсъдиш всичко. Установените отношения и тон между нас се основава на желанието за постигане на нещо винаги по-добро, както в личен така и професионален аспект, в което ние намираме смисъл.

В мое лице като лидер на колектива се стремя да подобрявам тази среда, като средството за това според мен е: прозрачност, подкрепа, честност и комуникация. За мен добрият лидер делегира и дава възможности и нови предизвикателства на служителите си.

Работна среда

Моят стремеж винаги е бил създаване добра работна среда с такава атмосфера в нея, че всеки един служител да се връща с нетърпение и удоволствие всеки път на работното си място. Никога няма да се уморя да повтарям че именно квалифицираният персонал с който разполагаме е най-безценният ресурс на компанията. Като ръководител винаги съм насърчавал всеки един да бъде автономен и гъвкав в зависимост от работния процес и ситуацията, но и да разполага със свободата за развитие, повишаване на квалификацията и обогатяване във всеки един аспект.

Разнообразието и неограничени предизвикателства

Разнообразието и научаването на нови неща са изключително важни за мен. Работата ми е такава, че всеки ден е едно ново предизвикателство…приключение, където научавам нещо ново, постигам нещо различно, а не на последно място и непрекъсната среща с интересни хора, от които научавам много нови и интересни неща.

Един известен мотивационен плакат показва планински катерачи, достигащи върха, и надпис: „Не ограничавайте предизвикателствата – предизвикайте ограниченията!”. Звучи малко изтъркано, но е вярно. Аз обичам предизвикателствата – всеки един ден за мен е МПЦ: мисия, предизвикателство и цел, която постигам.  За мен това е ключът – начинът, по който не губя никога връзка с работата си.

Кое е най-голямото професионално предизвикателство, с което успешно си се справил?

В моята професионална кариера, несъмнено най-голямото предизвикателство, с което успешно се справихме с колектива на ВЕЦ Цанков камък, е завършване на тази изключително сложна и безпрецедентна по своята същност операция, по възстановяването на табления затвор на бързопадащ /авариен/ савак при Водовземане на ВЕЦ Цанков камък, спазвайки заложения от ръководството срок.

През всичките тези дни на интензивен денонощен труд, психическа и физическа умора, не спряхме да даваме всичко от себе си, за преодоляване на така възникналата ситуация.

Още веднъж, искам да използвам възможността, за да благодаря сърдечно на Ръководството на НЕК ЕАД, Предприятие ВЕЦ – Пловдив, за указаната подкрепа и висок професионализъм, както и на работния екип на ВЕЦ Цанков камък, който за пореден път доказа своите умения, висок професионализъм и всеотдайност при изпълнение на служебните си задължения.

Приемете искрените ми пожелания за много здраве, щастие и благополучие!

Какъв съвет би дал на по-младите си колеги?

Бих искал да припомня на всички че сме част от най-голямата структуроопределяща компания в енергетиката на Република България, с отлична работна среда, визия,  ценности и възможности за кариерно развитие. В тази връзка за мен е изключителна чест да съм част от това семейство.

Моят съвет към по-младите колеги – Не спирайте да се трудите и постигате целите си, Вашият труд ще бъде оценен подобаващо, което според мен е най-голямото удовлетворение. Все пак Вие сте следващото поколение, което ще постига новите успехи на компанията.

Ако не беше инженер в НЕК, каква професия би избрал?

Със сигурност нещо свързано с енергийния отрасъл, все пак това е не само моята професия, но и моето призвание. За мен най-важното е да се посветиш на нещо и да се трудиш неуморно, за да съм възможно най-добър в това което правя, това ме кара винаги да работя с удоволствие и интерес.

 

IMG 1167